Yamazaki 10YO

Mimo wszechogarniającego globalizmu, Japonia wciąż jest dla Nas na drugim końcu świata. Geograficznie i - co bardziej istotne - kulturowo. Kwitnące w marcu wiśnie, shinto, buto, kabuki - znamy to najczęściej z telewizji. I być może wielu z nas pociąga świat tak zanurzony w tradycji i zarazem tak nowoczesny. My proponujemy dzisiaj Państwu cząstkę tej egzotyki, a mianowicie whisky japońską.
Jednym z wielu przedstawicieli tamtejszej whisky typu single malt jest Yamazaki. Dzisiaj chcemy przybliżyć Państwu aromat i smak wersji, która dojrzewała w beczkach przez okres 10 lat, to Yamazaki 10YO. Wyjątkowo słodki, miodowy aromat połączony z nutami ziół świadczy o wyjątkowym charakterze tego trunku. Finisz pozostawia nadal słodycz, lecz tym razem towarzyszą mu nutki mięty. Jest to trunek który odznacza się wyjątkową delikatnością, dzięki czemu nadaje się znakomicie jako aperitif. Ma w sobie poza tym nieuchwytną, dalekowschodnią tajemnicę, którą warto odkryć...
Większość znawców jest zgodna, że japońska whisky jest bez porównania ciekawsza i szlachetniejsza od wszystkich "poza-szkockich" whisky.