Whisky idealne na wyjazd wakacyjny #2
W ostatnim artykule pisaliśmy o części naszych nowości, które ściągaliśmy z myślą o wakacyjnym wyjeździe z whisky „za pazuchą”. Tym razem nie będzie inaczej. Kolejne nowe trunki, które mogą umilić wyprawę, a które trafiły do nas w ograniczonych ilościach już dostępne. Zapraszamy do lektury.
Bunnahabhain An Cladach Limited Edition
Bunnahabhain An Cladach to kolejna propozycja po niedawno opisywanej Bunnahabhain Stiùireadair. Whisky z destylarni mieszczącej się na szkockiej wyspie Islay, na północnym zachodzie Hebrydów wewnętrznych. Z języka gaelickiego „an cladach” oznacza wybrzeże, co w przypadku whisky z tej gorzelni dziwić nie może.
Edycja An Cladach stworzona została wyłącznie z myślą o sieci Travel Retail, gdzie wprowadzona została w połowie zeszłego roku. Whisky dojrzewa w beczkach po bourbonie i sherry, nie jest filtrowana na zimno ani barwiona karmelem. Charakteryzuje się aromatem suszonych owoców, toffi, wanilii, wiśni i nut dębowych. W smaku wyczujemy rozpoznane wcześniej nuty sherry i wanilii, ale w otoczeniu orzechów, morskiej soli, przypraw i dębu. Na finiszu An Cladach przyjemnie rozgrzewa i tylko wzbogaca się akcent suszonych owoców. Sprawdź dostępność TUTAJ.
Compass Box The Peat Monster
Seria Compass Box coraz częściej pojawia się w rozmowach z naszymi klientami, dlatego też ściągnęliśmy edycję, której w naszym portfolio brakowało – Peat Monster.
Jak można już wnioskować po nazwie trunek charakteryzuje się wyraźnymi nutami dymnymi i torfowymi. Jest to whisky typu blended malt (whisky słodowa będąca mieszanką destylatów z kilku gorzelni). Producent nie zdradza skąd pochodzą destylaty, jednak chodzą głosy, że to mariaż alkoholi z Port Askaig, południowego wybrzeża Islay, wyspy Mull w akompaniamencie whisky z gorzelni Ardmore z Aberdeenshire (region Highlands) i torfowych trunków ze Speyside. Dojrzewa w beczkach zarówno pierwszy raz, jak i ponownie napełnianych po bourbonie (dąb amerykański).
Ale nie pochodzenie jest ważne, a efekt końcowy… I tu Peat Monster naprawdę pozytywnie zaskakuje. W nosie dymny aromat w stylu Caol Ila, wybrzeże, trochę akcentów medycznych, białe owoce, słód jęczmienny i przyjemna słodycz. Na podniebieniu wyraźny torf, dębina, nuty kwiatowe, wędzony boczek, akcent wanilii i owoców. Finisz słodki i wystarczająco długi, z nieustającym torfem i nutami floralnymi. Nie bójmy się blended malt whisky, bo w ostatnich latach niezmiennie zaskakują bardzo wysokim poziomem. Sprawdź dostępność TUTAJ.
Big Peat The Vienna Edition
Skoro jesteśmy już przy dymnych i torfowych blended maltach nie sposób nie wspomnieć o tej pozycji. Ściśle limitowana do 600 sztuk edycja wiedeńska to mieszanka destylatów słodowych z takich gorzelni, jak Port Ellen, Bowmore, Ardbeg i Caol Ila. Sympatyczny brodacz od niezależnego bottlera Douglas Laing od dawna cieszy się niespadającym zainteresowaniem miłośników whisky na całym świecie, dlatego jak tylko na horyzoncie pojawiła się ta butelka musieliśmy ją mieć u siebie.
Big Peat wpisał już chyba na stałe do swojej filozofii wypuszczanie na rynek whisky limitowanych, niefiltrowanych na zimno, o naturalnej barwie nieskażonej barwieniem trunku karmelem i nie inaczej jest w tym przypadku. Otrzymujemy whisky o poziomie natorfienia jęczmienia do 40 ppm. Butelkowanie miało miejsce w roku 2018. Edycja skierowana była wyłącznie na rynek austriacki, dlatego to też świetna propozycja dla kolekcjonerów. Sprawdź dostępność TUTAJ.
Rum Sailor Jerry
Na koniec dobra informacja dla wszystkich z Was, którzy pytali od dłuższego czasu o rum Sailor Jerry – otóż już jest dostępny i bardzo możliwe, że w naszej ofercie zagości na dłużej :) Dostępność produktu można sprawdzić TUTAJ.
Aby być na bieżąco z naszymi nowościami zachęcamy do śledzenia nas na Facebooku. Jeśli macie jakieś pytania zapraszamy do odwiedzenia naszego sklepu i kontaktu telefonicznego oraz mailowego.