Rum do 150 zł. Który wybrać? cz.2


Kontynuując zapoczątkowaną niedawno serię wpisów z naszymi rekomendacjami rumów do 150 zł, zamieszczamy kolejną porcję opisów i informacji na temat tego niezwykłego alkoholu. Zapraszamy do lektury!


Ron Malteco Reserva Maya 15-letni

Rum z Gwatemali z destylarni założonej w 1930 roku w Quetzaltenango – mieście zlokalizowanym w Kordylierach na wysokości ponad 2300 m. n.p.m. Region ten słynie m.in. z dzikiej natury i starożytnych zabytków. Trzcina cukrowa, z której jest produkowany rum Malteco uprawiana jest ok. 500 km dalej, w mieście San Andres, a następnie po ścięciu i przetransportowaniu fermentowana w Quetzaltenango.

Złożony zapach 15-letniego Malteco przywodzi na myśl słodycz wanilii, karmel, kokos, akcenty dębiny, przypraw i kandyzowanego cukru. W smaku niezwykle delikatny z wyczuwalną wanilią, czekoladą, miodem, akcentami owoców i dębu. Jednym słowem doskonały alkohol. To zdecydowanie jeden z ciekawszych rumów w swoim budżecie.


Ron Matusalem Gran Reserva 15-letni

Rum produkowany obecnie w Republice Dominikany, jednak z korzeniami kubańskimi sięgającymi roku 1872. W wyniku rewolucji na Kubie mającej miejsce w drugiej połowie lat ’50-tych, producenci zamknęli gorzelnię w Santiago de Cuba i przenieśli się na Dominikanę, gdzie po 43 latach wznowiono destylację.

15-letni Matusalem to rum produkowany ze sfermentowanej melasy dojrzewający w beczkach z dębu francuskiego. Charakteryzuje się słodkim aromatem z dużą ilością wyczuwalnej wanilii, toffi, nut czekoladowych, jest też nieco suszonych owoców i delikatnej dębiny. W smaku słodki i oleisty. Po chwili dochodzą akcenty toffi, orzechów laskowych i wytrawna drewniana (może lekko tytoniowa) goryczka nie zasugerowana wcześniej nosowi. To ciekawy rum łączący dawkę wytrawności zbalansowanej charakterystyczną dla rumów produkowanych metodą solera słodyczą.


Old Monk Supreme XXX

Rum produkowany w Indiach. Korzenie marki sięgają drugiej połowy XIX wieku, kiedy na potrzeby Brytyjczyków wybudowano browar, następnie przekształcony w gorzelnię produkującą również rum. Warto wspomnieć, że destylarnia Dyer Breweries (obecnie Mohan Meakin) była pierwszą oficjalnie zarejestrowaną w Indiach (1855), a 7-letni Old Monk jest trzecim najczęściej sprzedawanych rumem na świecie. Gorzelnia może się również poszczycić tym, że produkowane w destylarni piwo Lion Beer (do lat ’60 XX wieku produkowane w stylu IPA) było pierwszą indyjską marką piwa.

Produkowany od 1954 roku Old Monk Supreme to rum butelkowany z nieco podwyższoną zawartością alkoholu (42,8%). Charakteryzuje się słodkim aromatem wanilii, cukru trzcinowego, karmelu i espresso. W smaku słodki, z nutami karmelu, gorzkiej czekolady, orzechów i rozgrzewających przypraw. Trunek może przypaść do gustu miłośnikom rumów z kategorii „spiced”.


Appleton Estate Rare Blend 12-letni

Rum produkowany na Jamajce dolinie Nassau w regionie Saint Elizabeth w południowo zachodniej części kraju. Appleton Estate jest zarówno gorzelnią, jak i cukrownią z początkiem działalności datowanym na 1749 rok, co czyni ją najstarszą w kraju. Aktualnie trzcina cukrowa rosnąca na 11 akrach wokół przedsiębiorstwa zbierana jest przez dostosowane do tego maszyny, ale też część upraw ścinana jest tradycyjnymi metodami, tj. maczetami przez zatrudnianych na ten czas pracowników. W razie zainteresowania gorzelnia posiada centrum dla zwiedzających, gdzie razem z przewodnikiem można zobaczyć na własne oczy każdy z procesów tworzenia rumu oraz skosztować produkowanych trunków.

Appleton Estate 12-letni to rum destylowany w miedzianych alembikach i produkowany z destylatów, z których najmłodszy ma 12 lat. Podobno w tej wersji zestawiane są ze sobą rumy nawet 18-letnie. Warto to odnotować, ponieważ często w branży rumów podaje się na etykiecie najstarszy składnik – w tym wypadku stosuje się metodę jak przy produkcji whisky, tzn. producent informuje nas ile lat miał najmłodszy użyty destylat.

Charakteryzuje się aromatem bogatym w nuty wanilii, tropikalnych owoców (w tym mango i bananów), brązowego cukru, skórki pomarańczowej i orzechów migdałowca. W smaku powracają te skórki cytrusowe, wanilia, orzeszki, dochodzi subtelna dębina i toffi.



Dostępność opisanych wyżej rumów można sprawdzić klikając w poniższe hasła:

- Rum Malteco

- Rum Matusalem

- Rum Old Monk

- Rum Appleton Estate


W dzisiejszych rekomendacjach to już wszystko. Jeśli macie jakieś pytania lub wątpliwości związane z wyborem odpowiedniego rumu (lub innego alkoholu), zapraszamy do kontaktu (zarówno odwiedzin naszego sklepu, jak składania zapytań mailowych lub telefonicznych). Z chęcią pomożemy.

Trzymajcie się ciepło i do następnego wpisu!