Propozycje alkoholi na prezent #4

 - miniatura

W czwartej i przedostatniej części naszych wpisów z propozycjami trunków na prezent przedstawiamy dwie amerykańskie whiskey. Pierwsza pochodzi z destylarni zlokalizowanej w Bardstown – światowej stolicy bourbona, drugą jest niełatwo dostępna edycja legendarnego już Jacka Danielsa, a trzeci alkohol to jeden z najdelikatniejszych koniaków na rynku. Zapraszamy do lektury.





zdj4

Richard Delisle XO Dragon

R. Delisle to koniak produkowany przez szóste już dziś pokolenie francuskiej rodziny Cabanne – rodziny niezwykle doświadczonej, bo zajmującej się uprawą winorośli i destylacją od 1686 roku. Dostarczała ona swoje destylaty takim wielkim markom, jak choćby Courvoisier i Grand Marnier, jednak od około 50 lat butelkują swój niezwykle delikatny koniak pod nazwą R. Delisle. Są w posiadaniu około 70 hektarów winnic w podregionie Petite Champagne i otaczającym go Fins Bois. W piwnicach destylarni można znaleźć dziś jeszcze beczki z koniakiem z początku XIX wieku.
Proponowany przez nas R. Delisle XO to produkowany z winogron Ugni-Blanc trunek o niewiarygodnie delikatnym i bardzo owocowym profilu – coś dla miłośników koniaków bez zdecydowanych nut dębiny i pikantnych przypraw. Podczas degustacji koniak odkryje przed nami głównie słodkie nuty rodzynek, pieczonych migdałów, ciemnej czekolady, wanilii, fig, lawendy oraz suszonych śliwek.

Trunek ma na swoim koncie srebrny medal zdobyty podczas International Wine and Spirits Competition (edycji Grande Champagne XO tego samego producenta przyznano najwyższe trofeum) oraz złoto nadane przez The Spirits Business. Sprawdź dostępność tutaj.

Rowan’s Creek

Kolejną propozycją na nietuzinkowy podarunek jest trunek produkowany w destylarni Willet (znanej również jako KBD - Kentucky Bourbon Distillers) na skraju miasta Bardstown nazywanego światową stolicą bourbonu. Miasto słynie m.in. z muzeum historii whiskey będącego częścią znanego American Whiskey Trail oraz z Kentucky Bourbon Festival przyciągającego co roku ponad 50 tys. miłośników złotego trunku. Destylarnia działa od 1936 roku i chlubi się produkcją whiskey żytniej oraz bourbonu leżakowanych nawet do 28 lat. Co interesujące - jest to rodzinna niezależna firma z 14 pracownikami.

Rowan’s Creek to bourbon produkowany jako small batch (zestawiany z mniejszej ilości starannie wyselekcjonowanych beczek), dojrzewający w wypalanych beczkach przez około 12 lat i butelkowany z zawartością alkoholu na poziomie 50,05%. Jego nazwa nawiązuje do potoku przepływającego przez teren destylarni. Trunek cechują słodkie aromaty dębiny, wanilii, karmelu, pomarańczy, kwiatów i lekkich ziół. W smaku wyczuwalne ujmujące słodkie nuty suszonych owoców, karmelu i wanilii, czekolady i kukurydzy. Pojawia się też pikantność, coś jakby mięta pieprzowa i cynamon. Finisz utrzymuje akcenty wanilii, karmelu i przypraw, dochodzi też dębina.

To bardzo ciekawy bourbon niełatwy do zdobycia w Polsce. Na swoim koncie ma kilka prestiżowych nagród, w tym 2 złote medale przyznane podczas San Francisco World Spirits Competitions. Każdy zwolennik amerykańskiej szkoły destylacji powinien spróbować Rowan’s Creek - z pewnością zapadnie mu w pamięci na dłużej. Sprawdź dostępność tutaj.

Jack Daniel's No.27 Gold

Producent, którego przedstawiać nikomu nie trzeba. 150 lat na rynku, miliony fanów na całym świecie i niezaprzeczalnie ikona w świecie alkoholi. Trunek kojarzony z takimi muzycznymi sławami, jak choćby Frank Sinatra, Jimi Page, Slash, Mick Jagger i Keith Richards, czy Lemmy Kilmister. Tej edycji jednak bliżej charakterem do „Stairway to Heaven” Led Zeppelin, aniżeli „Ace of Spades” Motörhead.

Nazwa edycji No.27 nawiązuje do klasycznej już wersji Jack Daniel’s No.7, jednak „2” z przodu sugeruje podwójne filtrowanie przez węgiel drzewny oraz dodatkowe starzenie przez okres najprawdopodobniej od 6 do 12 miesięcy w beczkach wykonanych z drewna klonowego. Opisywana edycja dostępna jest tylko w limitowanych lokalizacjach, głównie na najważniejszych lotniskach świata.

Jack Daniel's No.27 Gold cechuje delikatniejszy charakter niż w wersji standardowej, obfitujący w aromaty wanilii, karmelu, dębiny oraz nut syropu klonowego i owoców w tle. W smaku gładka i oleista słodycz z akcentami karmelu, wanilii, dalej pojawiają się nuty owocowe i akcent klonowy. Sprawdź dostępność tutaj.


Aby być na bieżąco z naszymi nowościami i wydarzeniami zachęcamy do polubienia nas na Facebooku.