Propozycje alkoholi na prezent #1
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, a co za tym idzie nadchodzi też czas wyboru odpowiedniego podarunku. Zapewne wielu z Was rozważało albo już podjęło decyzję o obdarowaniu bliskiej osoby butelką „czegoś ekstra”. A może sami chcielibyście otrzymać nietuzinkowy trunek – coś, czego nie mieliście okazji próbować nigdy wcześniej?
Wychodząc naprzeciw zapytaniom o pomoc w wyborze stosownego upominku, postaramy się podpowiedzieć Wam, który alkohol może okazać się interesującym wyborem. W najbliższych dniach będziemy publikować wpisy z naszymi sugestiami trunków niepospolitych, niedostępnych w masowej sprzedaży i – co przecież najważniejsze – odznaczających się niesamowitymi walorami aromatycznymi i smakowymi. Poniżej przedstawiamy pierwszą część naszych rekomendacji, które sprawdzą się zarówno jako prezenty dla Pań i Panów.
Highland Park Dark Origins
Szkocka whisky single malt z najwyżej na północ wysuniętej destylarni w Szkocji założonej w 1798 roku. Edycja dostępna na rynku od 2015 roku stworzona dla uczczenia legendarnej postaci Magnusa Eunsona – założyciela gorzelni ze szwedzkimi korzeniami, który zasłynął z tego, iż jako rzeźnik udzielający się w społeczności kościelnej, nocami zajmował się produkcją i przemytem produkowanej przez siebie whisky do niżej położonych części kraju.
Proponowana przez nas edycja to zestawienie destylatów pochodzących w 80% z beczek po sherry pierwszego napełnienia oraz w 20% z beczek z amerykańskiego dębu, również napełnianych po raz pierwszy. W efekcie otrzymujemy bardzo udaną whisky (mimo braku deklaracji wieku na etykiecie) o niesamowicie słodkim aromacie obfitym w nuty dymu palonego drewna, owoców wiśni i jagód oraz ciemnej czekolady. W smaku również przyjemne, słodkie akcenty czekolady, karmelu i wiśni, a wszystko to w towarzystwie dymu i delikatnego torfu. Wykończenie dużo dłuższe niż w podstawowych wersjach 10- i 12-letniej, oleiste, intensywne, lekko słone z akcentami dymnymi. O czym warto też wspomnieć - whisky nie jest filtrowana na zimno.
Jednym słowem: bardzo udana propozycja z Orkad, z ciekawym designem nawiązującym do nocnej działalności bohatera, któremu poświęcone zostało opisywane wydanie. Sprawdź dostępność tutaj.
Marzadro Espressioni Grappa 2014 Limited Edition
Limitowana edycja czterech rodzajów grappy od Marzadro - najlepszego producenta w północnej części Włoch, dumnie destylującego od 1949 roku.
Zestaw zawiera edycje najlepszych selekcji Andrea Marzadro - master distillera destylarni - wydawane w ilościach tylko 1500 butelek rocznie.
W skład zestawu wchodzą:
- już nieprodukowana, bardzo trudno dostępna grappa produkowana ze szczepu Teroldego starzona przez okres 6 lat w beczkach dębowych i akacjowych;
- grappa produkowana ze szczepów białych winogron (Teroldego, Marzemino i Cabernet), starzona przez okres 5 lat metodą Solera w dębowych beczkach o pojemności od 225 do 500 litrów;
- najlepsza z białych grapp produkowanych w destylarni Marzadro, pochodząca z pierwszych 50 dni destylacji (ze 100 rocznie); szczepy Marzemino i Moscato, dojrzewanie przez okres 1 roku w stalowych beczkach;
- produkowana ze szczepu Moscato grappa starzona przez okres 4 lat w beczkach wiśniowych o pojemności 500 l.
Bezsprzecznie gratka dla miłośników starzonych alkoholi. Warto zaznaczyć, że do powyższych serii wybierane są wyłącznie najlepsze winogrona z całego rocznego zbioru, a produkowana z nich grappa wypuszczana jest na rynek w ściśle limitowanych ilościach. Sprawdź dostępność tutaj.
Cotswolds Dry Gin
Angielski gin butelkowany z mocą 46% zaw. alkoholu pochodzący z destylarni otwartej w drugiej połowie 2014 roku. Zdobywca srebrnego medalu podczas tegorocznego World Gin Awards 2017.
Wśród składników roślinnych, z których został zrobiony jest nawet akcent z Polski – korzeń angeliki (arcydzięgiel litwor) sprowadzany z naszego kraju. Innymi użytymi do produkcji tego ginu roślinami są owoce jałowca z Macedonii, nasiona kolendry z Maroko, liście laurowe z Egiptu, lawenda z pobliskiego miasteczka Snowhill, skórki z obieranych na miejscu limonek i grejpfrutów oraz nasiona kardamonu i czarnego pieprzu. Nie jest filtrowany na zimno. Wypuszczany w partiach nie przekraczających 7500 butelek.
Gin cechuje aromat cytrusów i pikantnych przypraw z wyraźną nutą jałowca i kolendry. W smaku wyczuwalne nuty jałowca ze słodkim grejpfrutem, z akcentami eukaliptusa, wytrawnego korzenia angeliki i lawendy. Wykończenie nieźle zbalansowane z charakterystyczną nutą jałowca, cytrusów i kardamonu.
Ciekawa propozycja dla fanów ginu w stylu angielskim. Sprawdź dostępność tutaj.
Aby być na bieżąco z naszymi nowościami i wydarzeniami, zachęcamy do polubienia nas na Facebooku.