Old Ballantruan The Peated Malt
Old Ballantruan The Peated Malt to silnie torfowa szkocka whisky single malt z destylarni Tomintoul, znajdującej się w regionie Speyside (wieś Tomintoul jest najwyżej położona w całym Highlands).
Gorzelnia, która przywodzi na myśl raczej trunki delikatniejsze, ewentualnie ze śladami torfu przy finiszu (np. Tomintoul With A Peaty Tang lub Tomintoul 10YO) od 2005 roku wypuszcza na rynek omawiany tu destylat, który - co ciekawe - produkowany jest tylko przez 2 tygodnie w roku i posiada aż 55 ppm (parts per million) co, jak na whisky z regionu Speyside jest czymś zdecydowanie wyjątkowym. Poza tym warto wspomnieć, że Old Ballantruan The Peated Malt butelkowany jest z mocą 50% i nie jest filtrowany na zimno.
Zapach: Silne nuty torfowe, akcenty wrzosu i skóry, delikatne ślady owocowe.
Smak: Na początku gorzki akcent torfowy, po chwili dochodzą nuty cytrusowe, słodycz oraz akcent orzechowy.
Finisz: Dymny i torfowy, ze słodkim akcentem słodowanego jęczmienia, niezbyt długi.
Zdecydowanie jest to whisky dla fascynatów trunków z wyraźną nutą dymu i torfu. Old Ballantruan sprzedawany jest również w wersji 10-letniej.
Zdjęcie pochodzi ze strony www.tomintoulwhisky.com
Zdjęcie pochodzi ze strony www.tomintoulwhisky.com