Niezależni botlerzy - nowości w sklepie


W tym wpisie rzucamy trochę światła na kolejne whisky od niezależnych bottlerów, które już za moment w bardzo ograniczonych ilościach będą do nabycia w naszym sklepie. Mowa tym razem o trunkach takich producentów, jak Blackadder, Murray McDavid i Creative Whisky Company. Zapraszamy do lektury.

O wspomnianych we wstępie Murray McDavid i Creative Whisky Company mogliście już przeczytać w naszym artykule sprzed kilku miesięcy. Whisky od Blackaddera pojawiają się u nas po raz pierwszy, dlatego na wstępie postaramy się nieco przybliżyć historię firmy.


BLACKADDER


Blackadder International jest rodzinną niezależną firmą założoną w 1995 roku. Jej inicjator, Robin Tucek, to również współautor książki The Malt Whisky File (pisanej z Johnem Lamondem) - stale dodrukowywanej pozycji (premiera w 1997 roku) traktującej o niczym innym, jak o whisky właśnie. Obecnie swoją działalność Tucek prowadzi wraz ze swoimi dziećmi, córką Hannah i synem Michaelem.

Filozofia przedsiębiorstwa jest prosta, ale jakże trafna – „The cask is king”. Każda beczka jest inna, i fakt, że to ona w ok. 60-70% wpływa na finalny smak whisky ma dla Blackadder International decydujące znaczenie. Z tego też powodu większość edycji od producenta to single cask whisky nigdy nie poddawane filtracji na zimno, ani barwieniu karmelem.

Edycje, które będą do nabycia w naszym sklepie to:

Blairfindy 18-letnia 1997 54,2%

Whisky z regionu Speyside. Oficjalnie brak informacji o gorzelni, z której pochodzi destylat, nieoficjalnie (wnioskując też z opisu na etykiecie) Glenfarclas. Dojrzewanie w beczkach hogshead po burbonie. Jak wspomniane już było wcześniej – żadnych dodatków koloryzujących ani filtracji. Tylko 324 butelki wypuszczone na rynek. Data destylacji 5 marca 1997, butelkowanie w październiku 2015. Nr beczki 2015-01.

Invergordon 30-letnia 1984 64,3%

Co prawda wypust firmy The Riverstown Whisky Company Ltd (założenie w 2009), ale biorąc pod uwagę, że właścicielem jest ponownie Robin Tucek z dziećmi, a zarejestrowany adres firmy jest taki sam, jak przy Blackadder International, pozwalamy sobie podpiąć tę butelkę przy edycjach spod szyldu „czarnej żmii”.
Single grain whisky, wersja single cask z zawartością alkoholu 64,3%. Dojrzewanie w beczce hogshead po burbonie. Brak filtracji i barwienia karmelem. Łączna ilość butelek przeznaczonych do sprzedaży to 276 sztuk. Whisky destylowana w październiku 1984 roku, następnie po 30-letnim dojrzewaniu zabutelkowana w sierpniu 2015.


MURRAY MCDAVID


Glen Moray 30-letni 1986 49%

Whisky single malt z destylarni Glen Moray w regionie Speyside (Elgin). Maturacja w dębowej beczce typu hogshead po burbonie nr 2307. Na rynek wypuszczono 245 butelek. Destylacja w 1986 roku, butelkowanie w okresie letnim w roku 2017. Brak filtracji na zimno oraz barwienia karmelem.

Glenburgie 21-letnia 1995 46%

Whisky single malt z destylarni Glenburgie w regionie Speyside (między Elgin i Forres). Dojrzewanie przez okres 21 lat w beczce hogshead po burbonie nr 6333. Edycja ograniczona do 301 butelek. Data destylacji to rok 1995, butelkowanie natomiast miało miejsce latem 2017. Jak wyżej – brak filtracji i bez dodatku karmelu.

Bowmore 14-letni 2002 46%

Single malt z najstarszej destylarni na wyspie Islay. Pierwszy okres dojrzewania w beczce hogshead po burbonie, finiszowanie w beczce po francuskim winie Château Haut-Brion z kategorii Premier Cru z regionu Bordeaux. 340 butelek wypuszczonych na rynek. Destylacja w 2002, rozlew latem 2017 roku. Również naturalny kolor i brak filtracji na zimno.

Bunnahabhain 14-letnia 2001 46%

Single malt whisky ze szkockiej Islay, z destylarni Bunnahabhain zlokalizowanej w północno-wschodniej części wyspy. W tym przypadku pierwszy etap dojrzewania destylatu obejmował 13 lat spędzonych w beczce po sherry, by na kolejny rok trunek przelać do pierwszy raz napełnianej beczki po porto. Data destylacji to rok 2001, data butelkowania to lato 2017. Brak filtracji i barwienia.

Craigellachie 8-letnia 2008 46%

Single malt whisky z destylarni Craigellachie, mającej na swoim koncie m.in. najlepszą whisky roku 2017 wg World Whiskies Awards. 8-letnia wersja od MMD początkowo dojrzewała w beczce po sherry, następnie końcowy okres dojrzewania spędziła w beczce po rumie z Gujany. Łączna ilość butelek to 713 sztuk. Destylacja miała miejsce w 2008 roku, butelkowanie latem 2016. Ponownie brak dodatków kolorystycznych i filtracji na zimno.


CREATIVE WHISKY COMPANY


Orkney 15-letnia 2002 56,7%

Whisky z destylarni zlokalizowanej na Orkadach w Szkocji. Dojrzewanie w ponownie napełnianej sherry butt o nr 1. Łączna ilość rozlanych butelek to 695 sztuk. Jak firmy powyżej CWC nie dodaje karmelu ani żadnych dodatków aromatyzujących.



Sprawdź dostępność powyższych edycji w naszym sklepie Świat Whisky.