Luis Felipe - o brandy i 100 latach w beczce
Od kilku tygodni nie informowaliśmy o kolejnych nowościach w naszej ofercie. Tym razem mamy Wam do przedstawienia niebanalną hiszpańską brandy dojrzewającą w beczkach nawet 100 lat, wypuszczaną na rynek w ściśle limitowanych ilościach. Jeśli jesteście ciekawi, zapraszamy do lektury.
Historia brandy Luis Felipe
Korzenie brandy Luis Felipe sięgają roku 1893 oraz gminy La Palma del Condado w hiszpańskiej Andaluzji. Siedziba destylarni – Bodegas Rubio – leży w samym sercu regionu winiarskiego Condado de Huelva szczycącego się produkcją i handlem winem i napojami alkoholowymi jeszcze w czasach starożytnych.
Jak podaje producent w XIX wieku beczki dojrzewające w piwnicach zakładu oznaczone były herbem króla Ludwika Filipa I. Jego najmłodszy syn, Antoni Orleański (książę Montpensier), po zakończeniu rewolucji lutowej w 1848 roku na stałe przeniósł się do Hiszpanii, gdzie zamieszkał w Pałacu San Telmo w Sewilli (obecnie budynek pełni rolę siedziby andaluzyjskiego Rządu Autonomicznego). To właśnie dla potomka monarchy Francji zarezerwowane były najlepsze beczki z Bodegas Rubio.
Dojrzewanie brandy Luis Felipe
Trunek dojrzewa w piwnicach zakładu w beczkach z amerykańskiego białego dębu, w których wcześniej dojrzewało sherry Oloroso oraz Pedro Ximenez. Najstarsze brandy starzone są na najniższym poziomie piwnicy, zajmując miejsca tuż nad podłogą. Destylarnia do maturacji swoich produktów stosuje tradycyjną dla produkcji brandy metodę solera. W tym przypadku oznacza to, że beczki nigdy nie są opróżniane w całości, a część pozostałego destylatu miesza się z młodszą brandy dojrzewającą poziom wyżej (te z kolei napełniane są brandy z kolejnego piętra itd) i trunek pozostawia na kolejne lata dojrzewania. Zabieg taki skutkuje produkcją brandy, w której skład wchodzą nawet niemal 100-letnie destylaty. Obecnie by utrzymać jakość oraz średni wiek destylatów na niezmiennym poziomie, Bodegas Rubio wypuszcza na rynek ściśle limitowane ilości butelek rocznie.
Dostępne edycje
W portfolio marki Luis Felipe dostępne są 3 wersje brandy oraz 1 likier produkowany na bazie wspomnianego trunku. (2 pierwsze opisane poniżej brandy oraz likier można nabyć w naszym sklepie)
Luis Felipe Brandy
Już przy podstawowej edycji dostajemy od producenta zapewnienie, że brandy zawiera destylaty nawet 60-letnie(!). Rocznie na rynek trafia 10 tysięcy butelek. Degustowaliśmy i możemy powiedzieć jedno – WOW!!! Niesamowicie gładki i oleisty trunek o mahoniowym kolorze, łączący w sobie same przyjemne skojarzenia. W aromacie dostajemy zarówno słodycz suszonej śliwy, wyczuwalny wpływ beczek po sherry, nutę wanilii, przypraw i ziół, jak i wytrawność dębiny. Smak tylko uwydatnia wcześniejsze odczucia, ale ze wzmocnioną siłą. Finisz trwa bardzo długo. Brandy godna polecenia każdemu koneserowi alkoholi starzonych.
Luis Felipe Rey
Przy tej wersji otrzymujemy brandy mieszaną z destylatów starzonych nawet 75 lat i produkowaną w ilości 300 butelek rocznie. Trunek również jest bardzo oleisty. Na spływające po kieliszku rdzawe łzy można patrzeć i patrzeć. Kolor, podobnie jak we wcześniejszej edycji ciemny, mahoniowy. Aromat już bardziej wytrawny, dębowy, ale nadal z wyczuwalną śliwką, rodzynkami, wanilią. W smaku destylat jest zbalansowany, okrągły, z wyczuwalnymi przyjemnymi taninami, przyprawami i bogatym owocowym tłem. Warto jeszcze dodać, że całość jest przepięknie pakowana – butelka pokryta jest dębowym drewnem z metalowymi elementami ozdobnymi, a całość pakowana do mini skrzyni obitej skórą.
Luis Felipe Likier
Likier hiszpańskiego producenta tworzony jest oczywiście na bazie ich brandy. Nie wiemy jak stare destylaty zostały użyte do jego produkcji, jednak zarówno smak, jak i aromat trunku sugerują, że destylaty mogły być również wiekowe. Likier charakteryzuje się podobnie jak brandy, ciemną barwą, oleistą konsystencją, bogatym aromatem śliwki i przyjemnej dębiny, jednak całość obfituje w dużo większą ilość owocowej słodyczy i nut ziołowych.
Luis Felipe Cien Años
Tę edycję tylko wspomnimy, na wypadek gdyby któraś z powyższych edycji tylko rozbudziła Wasze podniebienia. Ostatnia, najszlachetniejsza wersja brandy z domu Bodegas Rubio to trunek tworzony z destylatów nawet 100-letnich. Rocznie produkuje się tylko 60 butelek tej wersji.
Dostępność powyżej opisanych produktów możecie Państwo sprawdzić klikając TUTAJ.
Zapraszamy również do odwiedzin naszego sklepu, kontaktu telefonicznego oraz mailowego.
Zdjęcia produktów pochodzą ze strony producenta www.brandyluisfelipe.com