Destylarnia Springbank

 - miniatura

Springbank - obrońcy tradycji w produkcji whisky...

W 1999r. uczestnicy ankiety rozpisanej przez "Whisky Magazine" stwierdzili, że najlepszą whisky świata końca wieku jest Springbank. "O gustach się nie dyskutuje" - tak powiadają, ale bezsprzecznie, Sprinbank to wyjątkowa destylarnia.
Leży w Cambeltown, regionie będącym niegdyś ze względu bliskości Irlandii (20 km) gniazdem przemytników.
Powstanie Spingbank wiąże się ściśle z rodziną Mitchell. Legalną działalność gorzelni pod znaną obecnie nazwą datuje się na 1828 rok. Wkrótce produkowana tutaj whisky zdobyła uznanie specjalistów i klientów.
Pomimo faktu, że region przechodził burzliwy okres związany ze złym gospodarowaniem produkcją whisky (zbyt duża ilość gorzelni), co zresztą odbiło się na jakości destylatów, Springbank przetrwał ten okres. Od założenia destylarni jest ona w posiadaniu tej samej rodziny. Jego wyjątkowość podkreśla fakt, że pod jednym dachem odbywa się: słodowanie, destylowanie, dojrzewanie i butelkowanie - jest to jedyny taki przypadek w Szkocji.
Jakość whisky rodziny Mitchell opisał F. Paul Pacult w książce "Kindred Spirits" słowami: "I urge readers to grab any bottling of Springbank that can be located".




kjhg




springbank




hfdggv




mnbv




sdada