Destylarnia Kilchoman

 - miniatura

Kilchoman to jedna z ośmiu prosperujących na wyspie Islay (czyt. ajla) destylarni produkujących szkocką whisky typu single malt. Islay to kultowy region dla pasjonatów whisky szkockiej, a trunki tam produkowane charakteryzują się specyficznym ostrym, czasem wręcz aptecznym smakiem i intensywnym aromatem torfu. Kilchoman jest najmłodszą (produkcję rozpoczęto w 2005 roku) i jednocześnie pierwszą, wybudowaną od 124 lat na tej wyspie destylarnią.

Wyjątkowości tego zakładu dopełnia fakt, że jako jeden z dwóch producentów whisky na całą Szkocję, zaliczany jest do tak zwanych "fram distilleries", czyli destylarni posiadających własne uprawy jęczmienia. Niektóre, specjalne edycje, zwane Kilchoman 100% Islay, wytwarzane są właśnie z tego rosnącego nieopodal zakładu zboża, a każdy etap produkcji odbywa się u producenta. Ziarno na pozostałe trunki pozyskiwane jest z Port Ellen, znajdującego się również na tej samej wyspie. W destylarni Kilchoman używa się tylko najwyższej jakości beczek po burbonie i sherry, dzięki czemu wszystkie pochodzące stąd whisky, mimo swego dość jeszcze młodego wieku, są niezwykle aromatyczne i dobrze ułożone. Ostatnim, ale równie istotnym aspektem, o którym trzeba wspomnieć jest fakt, że żaden z trunków wyprodukowanych przez Kilchoman'a nie jest filtrowany na zimno ani nie barwi się go karmelem, dzięki czemu whisky zachowuje swój bogaty smak i aromat.




800px-Kilchoman-Distillery




Outside-best




kil




Stills

Więcej informacji na stronie: http://kilchomandistillery.com/