Destylarnia Glenmorangie
Glenmorangie to destylarnia położona w północnym regionie Highlands, jedna z najbardziej niezwykłych gorzelni w Szkocji. Słynie przede wszystkim z finiszowej maturacji whisky, tj. przelewania destylatu do innych beczek na okres od kilku miesięcy do kilku lat, co skutkuje wzbogaceniem go kolejnym elementem aromatyczno-smakowym. Jako jedyna na świecie używa beczek wykonanych z tzw. wolno rosnących dębów (używanych tylko dwukrotnie do maturacji destylatów). Kolejną ciekawostką jest fakt, iż do destylacji używana jest twarda woda, z wysoką zawartością zawartych w niej minerałów, co nie jest powszechne przy produkcji whisky.
Gorzelnia powstała w 1703r. w Tain na farmie Morangie. Licencję destylacyjną uzyskała w 1843r. po sprzedaniu farmy William'owi Mathesonowi. Na początku musiał on korzystać tylko z jednej pary alembików - nie dysponował bowiem wygórowanym kapitałem. Warto dodać, że ww. alembiki do dziś są najwyższymi w Szkocji, albowiem mierzą 5,14 m. Destylat przez nie produkowany okazał się tak doskonały, że Glenmorangie do dziś korzysta z tego samego ich kształtu, a każde nowo zakładane są kopiami oryginalnych. Warto też dodać, że whisky wypuszczana z destylarni Glenmorangie jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych i najlepiej sprzedających się whisky single malt na świecie.