Destylarnia Cardhu
Z destylarnią Cardhu (co po gaelicku znaczy "czarna skała") wiąże się bardzo ciekawa historia. Po pierwsze - była jedną z pierwszych, które otrzymały licencję na produkcję alkoholu, mianowicie w roku 1824, po ok. 10 latach nielegalnej działalności. Po drugie - pomimo tego, że farmę Cardow Farm znajdującą się na wzgórzu Mannoch Hill, zakupił w 1811r. John Cumming, wszystkie dowody wskazują na to, że za produkcję whisky odpowiedzialna była jego żona Helen, co oznacza, że destylarnia Cardhu była jedyną zarządzaną przez kobietę.
Helen Cumming nie była jednak ostatnią kobietą w Cardhu. Pałeczkę po niej przejęła bowiem synowa Cummingów, Elizabeth, która przez swoją pracowitość i przedsiębiorczość znana była jako "królowa handlu whisky". Kolejną ciekawostką jest fakt, że farma Cardow służyła nielegalnym gorzelnikom jako strażnica, tzn. kiedy poborcy podatkowi przyjeżdżali na farmę, Helen zapraszała ich na herbatę oraz małą przekąskę, a w tym samym czasie na jej stodole wywieszano czerwona flagę, by ostrzec sąsiadów o zbliżającej się kontroli.
Whisky produkowaną przez destylarnię Cardhu cechuje lekkość, słodkość oraz trawiastość (niespotykana w wielu innych whisky). Warto również dodać, że Cardhu jest obecnie jednym z głównych składników whisky Johnnie Walker.
Obecnie:
Dawniej: