Cu Dhub
"Czarny pies" - bo tak należy tłumaczyć z gaelic nazwę tej wyjątkowej pod wieloma względami whisky - pochodzi ze Speyside (Szkocja), regionu niezwykle bogatego biorąc pod uwagę styl tworzonych tu destylatów. Sam producent określa swoją whisky "The black single malt whisky", co bierze się z wyjątkowo ciemnej barwy trunku.
Destylarnia należy do duńskiej firmy MAC Y A/S zajmującej się dystrybucją ekskluzywnych alkoholi z całego świata od niezależnych producentów. Głównym konsumentem tego trunku także są Skandynawowie.
Starzona przez 5 lat w beczce, przykuwa wzrok mahoniową barwą. To efekt użycia czarnego karmelu, co z całą pewnością wyczuwalne jest przy otwarciu butelki, bo czuć wyraźnie słodkawe nuty karmelu, toffi, pieczonych jabłek, mogą też pojawić się skojarzenia z aromatycznym cynamonem. Kiedy wychylimy kieliszek, po ustach rozlewa się subtelna słodycz przywodząca na myśl lukrecję, wanilię, która miesza się z lekko dymnym akcentem. Finisz jest delikatnie kawowy, pojawia się nuta goryczki znana również miłośnikom gorzkiej czekolady.
Cu Dhub pod wieloma względami jest nietuzinkowa, przez swój charakter bezkompromisowa i z całą pewnością warta uwagi.
Warto zajrzeć na stronę producenta http://www.cudhub.com/en/ i przeczytać legendę o "wiedźmie z Laggan". Wiąże się ona ściśle z nazwą oryginalnej whisky, jaką jest "Czarny pies".