Co nowego w Świecie Whisky #6
Jako że za kilka dni naszą ofertę zasilą zupełnie nowe produkty, czas wspomnieć jeszcze o kilku pozycjach, które w portfolio mamy od niedawna, a nie było czasu o nich napisać. W dzisiejszym wpisie opowiemy kilka słów o jednym z najbardziej luksusowych wydań szkockiej whisky Royal Salute oraz zwycięzcy tegorocznego WWA w Londynie w kategorii Best Scotch Speyside Single Malt.
Royal Salute 62 Gun Salute
Marka Royal Salute z pewnością większości z Was jest doskonale znana. Powstała w 1953 roku za sprawą Charlesa Juliana – ówczesnego master blendera Chivas Brothers. Przepięknie butelkowana edycja 21-letnia została stworzona wówczas w ramach hołdu dla właśnie koronowanej (2 czerwca 1953r.) królowej Elżbiety II. Wiek i nazwa whisky nawiązywały do salwy honorowej, która w Wielkiej Brytanii obejmuje 21 wystrzałów artyleryjskich.
Edycja 62 Gun Salute to hołd złożony królowej brytyjskiej na 62-lecie jej panowania. Do stworzenia tej whisky użyto destylatów w wieku przynajmniej 40 lat. Piękne wydanie zdobione zostało ponadto 24-karatowym złotem, a korek butelki udekorowany ręcznie szlifowanym kryształem z Dartington Crystals (firmą, z którą Chivas Brothers stworzyło również edycję Chivas Regal The Icon).
W 2012 roku w słynnej Whisky Bible Jima Murraya Royal Salute 62 Gun Salute zdobyła tytuł „Best Premium No Age Statement Blended Scotch of the Year”.
Aromat: bogaty w akcenty suszonych owoców – głównie śliwek, kakao, gorzkiej czekolady, mniej nut cytrusowych niż w wersji 21-letniej, nuty przypraw oraz dębiny.
Smak: jak można było się spodziewać po zapachu bogaty w nuty czerwonych suszonych owoców (głównie rodzynek), dużo wiśni, orzechów włoskich, karmelu, nieco dębiny.
Finisz: długi, nuty świątecznych przypraw oraz owoców.
Benromach 15yo
Whisky single malt z małej szkockiej destylarni zlokalizowanej w mieście Elgin, w regionie Speyside. Jej produkcja zamyka się w 500 tys. litrów alkoholu rocznie. Czerpie wodę ze źródła Chapelton Springs z Romach Hills. Gorzelnia dwukrotnie zawieszała działalność jednak w roku 1993 została zakupiona przez rodzinną firmę Gordon & MacPhail - wtajemniczonym miłośnikom „złotego trunku” znanej jako niezależny bottler świetnych whisky z wielu szkockich zakładów – i od 1998 produkuje whisky stale zdobywającą ogromne uznanie i szereg nagród.
No i będąc przy nagrodach nie sposób nie wspomnieć o tegorocznej, zdobytej na jednym z najbardziej prestiżowych konkursów w świecie - World Whisky Awards - Best Scotch Speyside Single Malt, czyli najlepszy szkocki single malt z regionu Speyside. W roku 2016 na tym samym wydarzeniu Benromach 15-letni otrzymał złoty medal w tej samej kategorii. Co ważne edycja dostępna jest na rynku dopiero od 2015 roku, a to przecież nie wszystkie przyznane jej nagrody…
Jest to zdecydowanie whisky, którą warto spróbować. Destylarnia Benromach w przeciwieństwie do charakterystyki whisky z regionu Speyside używa jęczmienia suszonego dymem z palonego torfu (8-12 ppm fenoli) - nie z wyspy Islay, a miejscowego różniącego się nieco składem chemicznym, co wpływa na smak ich produktu. Whisky cechuje bowiem lekko dymny charakter odzwierciedlający styl produkowanego w tej części Szkocji alkoholu przed szóstą dekadą XX wieku. 15-letni Benromach zestawiany jest z destylatów 9 letnich (80% z beczek po bourbonie, 20% po sherry) przelanych na kolejne 6 lat do beczek po oloroso sherry.
Aromat: bogaty, lekko dymny, z nutami sherry, owoców – suszonych śliwek, mandarynek, skórki pomarańczowej, jabłek, orzechów, kandyzowanego imbiru, kakao, wosku oraz przypraw.
Smak: przyjemnie słodki i pikantny zarazem (pieprz), powraca lekki dym, rozgrzewające przyprawy, akcenty suszonych owoców, włoskich orzechów, jabłek, gorzka czekolada, dalej nieco skóry, imbiru.
Finisz: dość długi, z akcentami karmelu, pomarańczy, suszonych fig i dymu.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Obie opisywane powyżej whisky są dostępne tutaj: