Caol Ila 12YO

Caol Ila to destylarnia znajdująca się na wschodnim wybrzeżu wyspy Islay. Założona w 1846 roku przez Hectora Hendersona gorzelnia, jest jedną z tych, których destylaty używane są w produkcji Blended Whisky. Najpopularniejsze whisky mieszane zbudowane na bazie Caol Ila to Black&White, Bell's i Johnnie Walker Red Label. Pierwsza oficjalna butelka Single Malt Whisky wypuszczona została w 1988-1989 i już dzisiaj nosi miano kultowej.
Whisky z Caol Ila wytwarzana jest z tego samego słodu, co Lagavulin, chociaż nie jest tak torfowa i nie można w niej wyczuć zbyt dużej ilości dymu. Caol Ila nie krzyczy zbyt głośno o swoim istnieniu. Jak się okazuje, może powinna zacząć. Bardzo ciekawa budowa ich whisky może zadowolić wiele wymagających podniebień.
Caol Ila 12YO
Zapach: Najpierw uderza aromat torofowego dymu, zbalansowany z odrobiną wodorostów i palonego drewna. Gdzieś w tle wyczuwalna niezbadana owocowa słodycz.
Smak: Oleisty. Delikatna i krótka torfowa goryczka. Za nią nuta solankowa, ustępująca miejsca gruszkowej, waniliowej oraz rodzynkowej słodkości.
Finisz: Delikatnie dymny, z dominacją przypraw korzennych.
Zdecydowanie warta uwagi ze względu na niezwykłe zrównoważenie i zbalansowanie smaków.